Alopecia areata reprezinta o forma de pierdere a parului de etiologie incomplet elucidată şi tratament adesea dificil. In majoritatea cazurilor este o conditie benigna, asimptomatica.
Alopecia Areata se caracterizează prin arii rotunjite de alopecie, localizate obişnuit la nivelul scalpului sau bărbii. Macroscopic tegumentul de la nivelul leziunilor are aspect normal, singura modificare evidentă clinic fiind o laxitate crescută a pielii, mai ales la nivelul leziunilor scalpului. La periferia leziunii active se pot evidenţia fire de păr decolorate la bază, cu rădăcina efilată („în semn de exclamare”). Este descrisă posibilitatea recreşterii spontane a firelor de păr, cu apariţia de noi plăci de alopecie cu altă localizare.
În cazul recreşterii părului, firele noi pot fi iniţial albe, dar obişnuit apre repigmentarea în interval de câteva săptămâni.
Formele clinice ale bolii includ:
- AA totalis, cu alopecia întregului scalp;
- AA universalis, cu afectarea întregii suprafeţe a corpului;
- AA ophiasică (zona occipitală şi extensie în lungul marginilor zonei păroase a scalpului);
- AA difuză;
- AA simulând alopecia de tip masculin,
- AA reticulară (cu plăci circumscrise de cădere a părului, în toate stadiile de activitate a bolii),
- AA asociată cu alte dezordini ale părului etc.
Alte atingeri:
- la nivelul unghiei:
- depresiuni cupuliforme, subţierea lamei cu hipertrofia compensatorie a rădăcinii unghiei şi hyponichiumului, onicoliză, leuconichie, koilonichie, lunulă roşie, etc.).
Manifestările asociate includ:
- atopie;
- dezordini autoimune (tiroidită autoimună, colagenoze, artrită reumatoidă, lichen plan, boală celiacă, colită ulcerativă, boală Addison, myasthenia gravis, vitiligo, diabet zaharat etc.);
- sindrom Down, cataractă etc.
- Etiopatogenie
Există numeroase ipoteze privind factorii declanşatori, dar în momentul de faţă este considerată o afecţiune autoimună specifică a firului de păr.
Factorii declansatori:
- psihosomatici:
stresul emoţional;
caracteristicile personalităţii (persoane anxioase);
eliberarea de neuropeptidază de către nervii foliculari: evidenţierea prin microscopie confocală a unor concentraţii crescute de substanţă P la nivel folicular, perifolicular;
infecţioşi:
infecţii virale: v. citomegalic, retrovirusurile endogene umane;
medicaţie antivirală: interferonul alfa şi ribavirina;
infecţii bacteriene, parazitare etc.
genetici:
incidenţa familială a bolii, semnalată în proporţii diferite (3-42% din cazuri) la rudele de gradul 1, 2 sau 3; rata de concordanţă de 55% la gemeni univitelini;
endocrini:
perturbările tiroidiene: mixedemul, boala Basedow, tiroidita Hashimoto;
boala Simonds, boala Addison, diabetul zaharat, criptorhidia sau inegalitatea testiculară, dismenoree, menopauza naturală sau artificială, insuficienţa paratiroidiană etc.
Teoria autoimună este sustinuta prin faptul ca procesul pare a fi medicat de celule T, dar au fost descoperiti in unele cazuri si anticorpi directionati impotriva firului de par.
- Tratament:
Obiectivele tratamentului:
obţinerea unei recreşteri cosmetic acceptabilă, de durată (>6 luni);
siguranţă pentru pacient.
Terapia imunosupresivă:
corticosteroizii: sistemic, topic, intralezional;
ciclosporina A: sistemic, topic;
- efecte secundare: hipertrichoza, hipertensiune, toxicitate renală, efecte neurologice, gastro-intestinale, hepatice, etc.
macrolidele imunosupresive: topic
- tacrolimus, pimecrolimus.
imunomodulatoare topice:
- sensibilizantele de contact: efecte secundare: dermatită de contact mixtă (iritativă şi alergică); leziuni d tip urticarian, eritem polimorf, hiperpigmentare.
- minoxidilul – vasodilatator şi imunomodulator:
- ditranolul – vasodilatator şi imunomodulator.
- recomandat şi la copii;
- efecte secundare: eritem, prurit, descuamare.
Mai nou, mezoterapia este utilizata cu succes in tratamentul AA. Ce este mezoterapia? O metoda prin care medicul dermatolog injecteaza in piele diferite ingrediete cu efect de regenerare (acid hialuronic, antioxidanti, minerale sau vitamine). Aceasta manevra nu este deloc dureroasa, dureaza putin iar disconfortul pacientului este minim.
Medicii deramtologi din UDI recomanda cu fermitate mezoterapia scalpului in tratamentul AA.